П Р О Т О К О Л

                      

Година 2020                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

на седемнадесети август                                                    Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

АХ. дело номер 139 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 10:30 часа в съдебната зала се явиха:

 

Жалбоподателят С.Д.С., редовно призован, не се явявя. За него се явява адв. А.М. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът Зам.-изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" гр. София, редовно призован не се явява. За него се явява ст. юрк. Т.С., редовно упълномощена и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

Адв. М.: Да се даде ход на делото.

Юрк. С.: Няма процесуални пречки да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

Адв. М.: Поддържам жалбата. По доказателствата, сме направили едно доказателствено искане в самата жалба, относно прилагане на преписката по адм. дело № 4/2019 г. на Административен съд- гр. Търговище. Други доказателствени искания нямам, единствено представям списък на разноските.

Юрк. С.: Уважаема г-жо Председател, оспорвам жалбата. Считам същата за неоснователна и недоказана. Няма да представям нови доказателства. Представям списък на разноски по делото.

 

Съдът намира, че не е необходимо към настоящото дело да бъде прилагана административната преписка по адм. дело № 4/2019 г. по описа на Административен съд – Търговище, доколкото същата представлява административната преписка по настоящото дело. Достатъчно е да бъдат приети служебно изготвените: разпечатка от деловодната система на съда от решението на Административен съд- Търговище по посоченото дело и разпечатка от решението на ВАС от съответния сайт (които са публична информация), поради което

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като доказателства: административната преписка  представена по опис, с придружително писмо с вх. № 1193/20.07.2020 г. на Адм. съд- Търговище, както и представените с жалбата писмени доказателства по опис.

Приема за сведение: разпечатка от деловодната система на Административен съд- Търговище на Решение № 101/08.07.2019 г. по Адм. дело № 4/2019 г. по описа на съда и разпечатка от сайта на ВАС на Решение № 4538/15.04.2020 г. по Адм. дело № 9837/2019 г. по описа на ВАС, както и представените днес от страните списъци на разноски.

 

Адв. М.: Не соча други доказателства.

Юрк. С.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. М.: Уважаема г-жо Председател, моля да имате предвид всички съображения, които подробно съм изложил в жалбата. Считам, че нещата се доказват чисто документално, с оглед на което не съм правил искане за други доказателства. Моля да приемете, че жалбата е основателна и да я уважите, както и претендирам разноски по представения списък.

 

Юрк. С.: Уважаема г-жо Председател, по административното дело по отмяна на първия акт- уведомително писмо, основание за отмяната му беше неправилно посочени фактически основания за издаване на акта, а именно бяха отразени, че има неспазнане на базови изисквания, което очевидно не беше така, поради което  беше отменено уведомителното писмо. Съгласно решението на ВАС, ДФ „Земеделие“ е длъжен да се произнесе отново с нов акт, съобразно мотивите на съда, а именно: че в таблица- Пчелини с неспазени базови изисквания, в третата колона е посочено, че изискването да не се нарушава минималния период на преход съгл. чл. 11, ал. 5 от Наредба № 4/24.02.2015 г. не е спазено. Съгласно Методика за намаляване и отказване на плащания по мярка 11 по „Биологично земеделие“, утвърдена със Заповед РД 09-144/23.02.2017 г. на Министъра на земеделието и храните, след изтичане на минималните периоди на преход към биологично производство съгл. чл. 36,  пар. 1, чл. 37, пар. 1 и 3,  и  чл. 38 от Регламент на Комисията № 889/2008 за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент № 834/2007 на Съвета относно биологичното производство и етикирането на биологични продукти по отношение на биологичното производство, етикирането и контрола - не се предоставя финансово подпомагане за площите, животните и пчелните семейства, заявени за подпомагане  по  дейност  за  преминаване  към  биологично  земеделие. Претендирам разноски по делото. Уважаема г-жо Председател, моля за решение в този смисъл. 

 

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок, за което страните ще бъдат уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:40 часа.

 

Председател:

 

Секретар: