П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище    

            Административен съд                                                         І състав

на двадесет и пети август                                                  Година 2020

в публично съдебно заседание, в следния състав:

                                            

            Председател  Красимира Тодорова                         

Секретар Гергана Бачева

Прокурор Николай Казаков  

 

сложи  за  разглеждане докладваното от Председателя

Ах. дело номер 115 по описа  за 2020 година.

 

На именното повикване в 11.03 часа  се явиха:

           

Ищецът В. Т. К., редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Постъпило е становище по проекто-доклада по делото.

За ответника Областна дирекция на МВР гр. Търговище,  редовно призовани, се явява гл. юрк. Л. Ж., редовно упълномощена и приета от съда.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   Зам.-окръжен прокурор  Николай  Казаков.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Ж.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

           

ОПРЕДЕЛИ:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

 На страните е изпратено заверено копие от Определение № 244/29.07.2020 г. на Административен съд-Търговище.

 

Докладва постъпило становище по проекто-доклада по делото с вх. № 1421/18.08.2020 г. на Административен съд гр. Търговище, като в същото е уточнено, че ищецът претендира сумата от 325 лв., като от тях 300 лв. са за заплатен адвокатски хонорар, а 25 лв. са за заплатена държавна такса. Сумата за претърпени имуществени вреди се претендира, считано от постановяване на решението до окончателното и изплащане, като същевременно съдът е сезиран с исковата молба за присъждане на законната лихва, т.е. от датата на подаване на исковата молба до окончателното и изплащане. 

 

Предоставя възможност на страните за становища по изготвения и съобщен на страните с Определение № 244/29.07.2020 г. на Административен съд -Търговище проект за доклад по делото.

 

Юрк. Ж.: Оспорвам исковата молба. Нямам възражения по проекто-доклада.    

Прокурорът: Искът е допустим. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

Представителят на ответникът и Прокуратурата не изразяват становище по представеното становище с вх. № 1421/18.08.2020 г. на Административен съд гр. Търговище.

 

С оглед уточнението, направено от ищеца със становище с вх. № 1421/18.08.2020 г. на Административен съд гр. Търговище, съдът намира, че  няма надлежно изменение на исковата претенция по предвидения в ГПК ред, поради което, съдът

         

           ОПРЕДЕЛИ:

Докладва  исковата молба.

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с Определение № 244/29.07.2020 г.на Административен съд Търговище,

 

 

Предоставя се възможност на страните за становища и искания по доказателствата.

 

Юрк. Ж.: Да се приемат представените по делото доказателства. Не се противопоставям на направените искания за прилагане на първоинстанционното производство.

Прокурорът: Да се приемат представените по делото доказателства.

 

Съдът счита, че следва да бъдат приети и приложени като доказателства документите, находящи се по АНД № 575/2019 г. по описа на Районен съд- Търговище, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Допуска, приема и прилага като писмени доказателства по делото документите към АНД № 575/2019 г. по описа на Районен съд- Търговище

 

Юрк. Ж.: Други доказателства няма да соча.

Прокурорът: Нямаме искания.

 

Съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. Ж.: Уважаема г-жо Председател,  моля да постановите решение, с което да отхвърлите предявения иск за присъждане на обезщетение, представляващо заплатена такса и хонорар по АНД № 575/2019 г. по описа на Районен съд-Търговище. Депозирали сме по делото подробен писмен отговор, като поддържам изложените в него възражения. Освен изложените възражения, досежно начина на оформяне на направения разход, считам, че уговорената с договора за правна защита и съдействие процесуално представителство не е осъществено в пълен обем така, както е договорено. Видно от представените по делото доказателства, че жалбата е подадена то В. К.без участието на адвокат, подписана е от нея, няма приложено адвокатско пълномощно или договор за правна защита и съдействие. Такъв е представен в по-късен момент, в хода на делото, с подаване на молба за разглеждане на делото, в отсъствието на жалбоподателя и процесуалния и представител. Поради това считам, че ако бъде присъдено обезщетение, то не следва да бъде присъждано в пълния размер така, както е претендирано в размер на 300 лв. и определено съобразно разпоредбата на чл. 18, ал. 2 от Наредба №1 от 2004 г. за  минималните размери на адвокатските възнаграждения. Същото следва да бъде намалено до размера, определен в разпоредбата на чл. 18, т. 1 от същата Наредба, а именно като за изготвяне на жалба, доколкото молбата съдържа някакви съображения, относно отмяната наказателното постановление. Предвиденият в Наредбата размер за изготвяне на жалба е 50 лв. С оглед на това, предвид съображенията ни, изложени в писмения отговор, моля да постановите решение, с което да отхвърлите иска. Ако счетете, че същият е основателен, моля същият да бъде уважен до размера до 50 лв. По отношение на сумата от 25 лв., която е над 300 лв., претендирани по представения договор за правна защита и съдействие по АНД № 575/2019 г. по описа на Районен съд гр. Търговище, липсват доказателства, че такъв разход е направен от ищцата, във връзка с оспорването на електронния фиш. По отношение на разноските, претендирани по настоящото дело, също правя възражение за прекомерност. Считам, че същите в размера, в който се претендират, не съответстват на правната и фактическа стойност на делото. Също считам, че в случая не е осъществено процесуално представителство в пълен обем, поради което моля същите да бъдат намалени. Моля, при решение от Ваша страна в наша полза да бъдат присъдени разноски в полза на ОД на МВР-Търговище.

 

Прокурорът: Г-жо Съдия, аз считам, че искът е основателен само по отношение размера на хонорара, който е изплатен на адвоката, не и останалите претендирани лихви и допълнителни разноски.

 

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.12  часа.

 

                                             

 

                                                Председател:

 

                                                       Секретар: