П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

на двадесет и пети август                                                   Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             Председател  Иванка Иванова

                                                                                            

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 101 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 13:03 часа се явиха:

 

            Ищецът О.Х.Ш., редовно призован, явява се лично и с адв. Р.Р. ***, надлежно упълномощен от преди и приет от съда.

            Ответникът Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

 

По даване ход на делото:

Адв. Р.: Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                                          

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към фактическото изясняване на спора.

 

Делото е отложено за събиране на доказателства.

 

По искане от страна на ищеца към делото служебно са представени следните дела: Адм. дело № 5/2019 г., Адм. дело № 168/2018 г. и Адм. дело № 253/2019 г., всички по описа на Административен съд – Търговище.

Съдът намира, че следва да бъдат приложени по делото изисканите от ищеца дела, а именно: Адм. дело № 5/2019 г., Адм. дело № 168/2018 г. и Адм. дело № 253/2019 г., всички по описа на Административен съд – Търговище, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приобщава към настоящото дело служебно представените дела, а именно:  Адм. дело № 5/2019 г., Адм. дело № 168/2018 г. и  Адм. дело № 253/2019 г. и, всички по описа на Административен съд – Търговище.

 

Адв. Р.: Не соча нови доказателства.

 

С оглед становището на явилата се страна, че други доказателства няма да сочи в процеса, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приключва производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

            Адв. Р.: Уважаема г-жо Председател,  считаме че исковата молба е основателна и доказана. Според нас, обжалваното съдебно решение № 3676/13.03.2019 г. по Адм. дело № 1025/2019 г. на ВАС, VI отделение е нищожно, поради излизане от  съда, извън пределите на правораздавателната му власт. Видно е, че това решение на ВАС е произнесено по подадена жалба на Директора на ТП на НОИ – Търговище, срещу първоинстанционно решение на Административния съд в гр. Търговище по Адм. дело № 193/2018 г., което е постановено по реда на чл. 118 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Според нас, ВАС към този момент на постановяване на решението не е съобразил това именно, че е налице изменение на  разпоредбата на чл. 119 от КСО (в сила от 01.01.2019 г. обнародвано в ДВ бр.77/2018 г.) по силата на което, решенията на първоинстанционния административен съд по чл. 118 от КСО, касаещи именно такъв вид решение, което е обжалвано, т.е. произнасяне по парично обезщетение   са необжалваеми. Следователно жалбата на териториалния директор на ТП на НОИ, срещу решението на първоинстанционния административен съд още е била недопустима към момента на постановяване на решението на ВАС- това, което обжалваме от 13.03.2019 г.. Била е налице следователно, абсолютна процесуална пречка за допускане на касационен контрол, установена с разпоредбата на чл. 215, т.4 от АПК. Затова считаме, че постановеното от ВАС решение следва да бъде обявено за нищожно, както и съответно нищожно решението при повторното разглеждане от Административен съд- Търговище, на делото което е било върнато от ВАС. Считаме, че от представените по делото, като писмени доказателства – становища, на други състави на ВАС, във връзка с приложението на това изменение на закона на чл. 119 от КСО, по същия въпрос, тъй като всички приложени административни дела касаят едно и също настъпило осигурително събитие, но се отнасят за отделни болнични листи, като поредица издавани, е видно, че ВАС приема, че изменението има незабавно действие. Т.е.,  към момента на произнасяне на обжалваното решение от ВАС - VI отделение, от 13.03.2019 г., е била налице тази абсолютна процесуална пречка. Т.е. жалбата на директора при ТП на НОИ, е била също така недопустима, по която е постановено това решение. Ето защо Ви молим, да обявите на основание чл. 128, ал. 1, т. 8 от АПК  за нищожно  обжалваното Решение № 3676/13.03.2019 г. по Адм. дело № 1025/2019 г. на ВАС, VI отделение и да ни присъдите направените разноски. Според нас, ние имаме правен интерес от предявяване на настоящия иск, тъй като горепосоченото решение на ВАС е било окончателно и не е подлежало на обжалване пред друг състав от по-горна инстанция. Моля, за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок, за което страните ще бъдат уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13.09 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: