П Р О Т О К О Л

                      

Година 2020                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

На четринадесети юли                                                       Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

 

АХ. дело номер 102 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване 11:30 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят Медицински център „Солигена 2017" ООД, представлявано от управител д-р К. П., редовно призован, се представлява от адв. Ц.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът Директор на РЗОК- Търговище, редовно призован- не се явява. За него се явява гл. юрк. Ц.Й., редовно упълномощена и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

Адв. И.:  Да се даде ход на делото.

Юрк. Й.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

 

Докладва направеното уточнение с писмената молба на  жалбоподателя, че се оспорва Заповед № РД-09-104/15.04.2020 г. на директора на РЗОК- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и доказателствата.

 

Адв. И.: Поддържам жалбата, с направеното уточнение. Да се приеме административната преписка. Във връзка с жалбата имам искане,  да задължите ответника да представи доказателства относно влизането в законна сила на предходна заповед на директора на НЗОК, визирам Заповед  на № РД- 09-452 от 14.04.2020 година. Същата е приложена по делото по административната преписка. Друг е въпроса, че от това което е приложено по делото, аз не видях никъде отбелязване на тази заповед, дали е влязла според ответната администрация в законна сила, а това е основният спор според нашата жалба,  който трябва да се разреши, оспореният акт на директора на РЗОК, дали е издаден преди влизането в законна сила на тази заповед. Освен това, имам още едно искане, а именно: Ще помоля, да задължите ответната администрация да представи с отбелязване на дата на постъпване при тях наша жалба, адресирана до Адм. съд – Търговище, срещу Заповед № РД-09-452/14.04.2020 година. Считам, че тези искания по повод представянето на тези писмени доказателства са важни за изясняване на фактите по повод настоящото дело. От тази гледна точка, към делото е приложено едно съпроводително писмо от директора  на НЗОК с вх. № 20-25-166 от 20.04.2020 година. Това е от гледна точка отново на същото, във връзка с обжалването на заповедта на директора на РЗОК, тъй като ние твърдим и искаме да докажем пред Вас, че предходна заповед на директора на НЗОК не е влязла в законна сила, поради постъпила жалба в законоустановения срок от наша страна. Друг е въпросът, че директорът на НЗОК си е позволил лукса, (това е видно от това писмо, което цитирах и което е приложено по делото)  да не препрати нашата жалба по тази негова заповед, тъй като той приема, че тази  наша жалба била недопустима.  Ще помоля да задължите ответната администрация, да представи тези писмени доказателства, именно с тези отбелязвания- кога тяхна Заповед  № РД-09-452, връчена  на 16.04  според тях е влязла в законна сила и на следващо място, на коя дата е отразено при тях, че е получена наша жалба- следва да представят копие от жалбата. Това са твърденията ми. Аз считам, че обжалваните административни актове са издадени в нарушение на закона, тъй като тези предходни административни акотве, за които внасям искане са посочени и в  жалбата ми, не са били влезли в законна сила.

 

Юрк. Й.: Считам жалбата за неоснователна. Да се приеме административната преписка. Относно исканията считам, че същите са неотносими към предмета на спора, тъй като тук се обжалва Заповед № РД-09-104/15.04.2020 г., която е издадена в изпълнение на предходната Заповед на Управителя на  НЗОК № РД-09-452/14.04.2020 година. В нея са дедени изрични указания на административния орган. Вашата предходна жалба е относно писмо, с което е Ви е отказано сключването на допълнително споразумение. Мисля, че има и такова дело заведено в Адм. съд- Търговище- отделно дело. Бяхме получили искане за преписка по същото дело относно оспорването на писмо.    

 

Адв. И.: Тъй като нямам призовка за това дело, не знам че има образувано такова. Не съм призован по такова дело. Няма призовка и при доверителите ми. Двете доказателствени искания са в алтернативност.

 

Във връзка с направените доказателствени искания,  съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателствата по делото: административната преписка по опис и представените допълнително от административния орган писмени доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на правния спор следва да се съберат доказателства във връзка с влизането в сила на Заповед № РД-09-104/15.04.2020 г., като в тази връзка

                                               ОПРЕДЕЛИ:

Задължава НЗОК да представят по делото доказателства за това: Има ли постъпила жалба от Медицински център „Солигена 2017" ООД срещу Заповед  № РД-09-452/14.04.2020 г. на Управителя на НЗОК и от коя дата е жалбата.

Да се извърши служебна проверка в деловодството на съда за образувано административно дело по Заповед  № РД-09-452/14.04.2020 г. на Управителя на НЗОК, като се приложи по делото направената справка, от която да е виден предмета на делото и неговия ход.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и следва да се отложи за друг ден и час, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

Отлага делото и насрочва същото за 21.07.2020 г.  от 10:00 часа, за която дата страните са уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.43 часа.

                                  

  Председател:

 

                                                 Секретар: