П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

на седемнадесети юли                                                        Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка И.а

 

                                                                                            

Секретар  Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 77 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 13:03 часа се явиха:

 

Жалбоподателят „Радита“ ООД, представлявано от управителя Д. Хр. И., редовно уведомен се представлява а.. И.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по жалбата Министър на земеделието, храните и горите, редовно уведомен не изпраща представител. От процесуалния му представител а.. Г. от АК - София е получена молба с представени писмени доказателства.

 

            По даване ход на делото:

            А.. И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 13:03 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

            Докладва постъпила молба с вх. №1093 от 08.07.2020 г. от а.. Ст. Г. - процесуален представител на ответника по оспорване, с която са представени писмени доказателства и е изразено становище по задачата на експертизата.

 

А.. И.: Поддържам жалбата. Да се приемат така представените писмени доказателства.

 

Съдът намира, че следва да се приемат и приложат по делото представените от ответната страна с молба с вх. №1093 от 08.07.2020 г. писмени доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото Удостоверение № 225 от 24.03.2000 г. на В. З. К., Сертификат за оценителска правоспособност с рег. № 820100078 от 11.10.2011 г. на В. З. К..

Приема за сведение Доклад от главния секретар на Министерство на земеделието и храните № 93-2051 от 23.03.2017 г. до Министъра на Министерство на земеделието и храните, писмо от Европейската комисия относно: Държавна помощ - Решение на Комисията от 05.09.2014 г. – държавна помощ под формата на замяна на собственост върху частни горски имоти срещу държавни такива – SA.26212(СR) – изпълнение на възстановяването, извадка от официален вестник на Европейския съюз от 23.07.2019 г. - С 247 от стр. 1 до стр. 23.

 

А.. И.: Уважаема госпожо съдия, имаме предложение за експерт, който има сертификат за оценителска правоспособност. Това е С.В.С., като молим същият да бъде назначен за вещо лице по делото. Ако допуснете допълване на задачата към експерта с така поставените въпроси в молбата, нека вещото лице да ги изчисли към момента на замяната. Не е посочено и друго, че когато се изчислява държавната помощ трябва да се вземе предвид и определената разликата за заплащане тогава, която не е направена. Ако беше направена щеше да е част от държавната помощ.

 

Съдът намира направеното искане за допълване и конкретизиране на допуснатата по делото експертиза за основателно, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва задачата на вещото лице, като същото следва да отговори и на следните въпроси:

1. Да се определи разликата между реалната пазарна цена на парцелите: горска земя - частна собственост и административната цена за същите, съобразно Наредбата за определяне на базисните цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитут върху гори и земи от горския фонд (отм.) към момента на замяната на земите и към момента на издаване на процесния Акт за установяване на публично държавно взимане № РД05-38/26.03.2020 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

2. Да се определи разликата между реалната пазарна цена на парцелите: горска земя, държавна собственост и административната цена за тези парцели, съобразно Наредбата за определяне на базисните цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитут върху гори и земи от горския фонд (отм.) към момента на замяната на земите и към момента на издаване на процесния Акт за установяване на публично държавно взимане № РД05-38/26.03.2020 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

3. Да се определи стойността на първоначалния размер на държавната помощ, получена при процесния договор за замяна, като от сумата, получена по задачата по т.2. по-горе, се извади сумата, получена по задачата по т. 1 по-горе.

4. Да се изчислят лихвите върху сумата по т. 3, считано от датата на замяната, с натрупване и в съответствие с глава V от Регламент (ЕО) № 794/2004 г. и с Регламент (ЕО) № 271/2008 г. за изменение на Регламент (ЕО) № 794/2004 г.

5. Към размера на помощта да се включи и размерът на лихвата за неправомерност върху помощта, изчислен с натрупване от датата, на която помощта е предоставена до датата на пълното и предоставяне съгласно чл. 38, ал. 8 от Закона за държавните помощи.

Назначава за вещо лице по делото С.В.С. ***.

 

А.. И.: Нямам други искания.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и го насрочва за 08.09.2020 г. то 13:00 часа, за която дата явилата се страна е уведомена в днешно съдебно заседание, а неявилата се счита за уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

Да се призове вещото лице С.В.С..

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:20 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: