П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          IV състав

На деветнадесети юни                                                        Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

Секретар  Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 70 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:30 часа се явиха:

 

Оспорващият М.Б.Б., редовно призована, явява се лично.

Ответникът по жалбата Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

 

            По даване ход на делото:

            Жал. Б.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 14:30 часа.

Докладва постъпила справка от ТД на НАП варна, офис Търговище с изх. № 2075/11.06.2020 г.

Докладва постъпили от ответника по оспорване писмени доказателства с писмо с вх. № 903/15.06.2020 г. на Административен съд- Търговище.

 

Жал. Б.: Уважаема г-жо Председател, поддържам жалбата. Нямам възражения по прокто-доклада по делото.

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение на съда № 173/03.06.2020 г.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

            Жал. Б.: Да се приеме административната преписка, както и допълнително представените писмени доказателства. По отношение на писмото, което е изпратено от НАП искам да кажа, че втората част от него не е относима към настоящия спора, не е по съществото му, поради което моля да не се приема. Представям и моля да се приемат препис от осигурителната ми книжка, която е заверена от органите на НОИ, с което удостоверявам, че в нея ми е заверен осигурителен стаж, включително и след това ново възникналото обстоятелство, което се изразява в това, че ми е определена пенсия поради общо заболяване. С този препис от осигурителната ми книжка удостоверявам, че осигурителния ми стаж за месеците ноември и декември 2015 г., когато ми е отпусната пенсия поради общо заболяване, осигурителният ми стаж е признат и е заверен в осигурителна книжка. След 2016 г. вече отпадна задължението да се осигурява осигурителен стаж в осигурителна книжка, а данните се вземат направо от персоналния регистър. Отделно представям извадки от системата на НОИ, от които се вижда, че до месец юли са ми изплащали обезщетение за други болнични листове. Тази справка съдържа информация за всички изплатени болнични листове до момента, с изключение на този, който е спорен. Представям и още идна справка-декларация за осигурителния ми статус, където се вижда, че аз към момента редовно съм си внасяла осигурителните вноски и то не само в авансов размер, а и в окончателен размер. Тази справка съдържа данни до месец април 2020 г. включително, от която се вижда, че редовно съм внасяла осигурителните си вноски и нямам неплатени суми. Спорът за нас е по същество, но той е още в преписка, която предстои да се обжалва по административен ред, евентуално по съдебен ред, и въобще не касае в момента този болничен лист, тъй като аз имам получавани обезщетения по още десет болнични листове. В момента смятам, че няма основание за отказ на този болничен лист, защото осигурителните ми вноски са правени редовно, във висок размер, който е в пъти по-голям от минималния. Те и не отричат, че съм си внасяла осигуровките, поради което няма пречка този болничен да ми бъде изплатен. В зависимост от разрешаването на другия спор ща се реши съдбата както на този болничен, така и на другите, по които съм получавала плащания.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети и приложени всички документите и книжата, представени с жалбата и с административната преписка, допълнително представените писмени доказателства,  както и тези, представени в днешно съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото всички приложения, представени с жалбата, находящи се по делото от стр. 9 до стр. 56 вкл., всички документи, представени с административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 551/06.04.2020 г. на Административен съд- Търговище, находящи се на задната корица на делото, както и допълнително постъпилите документи с писмо с вх. № 903/15.06.2020 г. на Административен съд- Търговище., а именно: справка от ТД на НАП варна, офис Търговище с изх. № 2075/11.06.2020 г. за лицето М.Б.Б. относно осигурителните ù вноски, длъжностна характеристика, разпореждане № Д-25-000-00-01360805 от 14.01.2020 г. на ръководител по изплащането на обезщетения и помощи при ТП на НОИ – Търговище, болничен лист № Е20198177393 от 05.12.2019 г., удостоверите от М.Б.Б.  вх. № Р14-25-000-00-0006413956/28.12.2019 г., препис от осигурителна книжка на лицето М.Б.Б. за 2015 г., справка по ЕГН за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО  за лицето М.Б.Б., справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране от 01.2015 г. до 04.2020 г. за лицето М.Б.Б..

 

Жал. Б.: Няма да соча нови доказателства.

 

С оглед становището на оспорващата, че няма да сочи други доказателства и няма други доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Жал. Б.: Уважаема г-жо Председател, моля оспореното решение и потвърденото с него разпореждане да се отменят и преписката да се върне на административния орган. В общи линии, това е спорът - дали този болничен трябва да се изплати. Но  неговото решаване зависи от другия спор, който в момента е възникнал. Досега са ми плащани болнични. Заверявана ми е осигурителната книжка с осигурителен стаж. Това, за което те спорят е било известно на органите по приходите още към момента, в който е заверена осигурителната ми книжка, поради което правото ми е възникнало още в онзи момент.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:40 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: