П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

на девети юни                                                                      Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка И.а

 

                                                                                            

Секретар  Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 77 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 13:03 часа се явиха:

 

Жалбоподателят „Радита“ ООД представлявано от управителя Д. Хр. И., редовно призован се представлява адв. Л. И. АК- Търговище, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по жалбата Министър на земеделието, храните и горите, редовно призован не изпраща представител. От процесуалния му представител адв. Г. от АК - София е получено писмено становище ведно с представени доказателства по преписката.

 

            По даване ход на делото:

            Адв. И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

            Докладва постъпило писмено становище с вх. №835 от 08.06.2020 г. от адв. Ст. Г. - процесуален представител на ответника по оспорване, с което са представени писмени доказателства по преписката.  

 

Адв. И.: Поддържам жалбата на всички наведени в нея основания.

 

Съдът намира, че следва да докладва делото.

 

ОПРЕДЕЛИ:

Докладва  делото.

Производството е по реда на чл. Глава Х от АПК във вр. с чл. 166 от ДОПК, § 2 от ДР на ДОПК.

Делото е образувано по жалба на „Радита“ ООД ЕИК 125015185 със седалище гр. Търговище, ул. „П.Р.Славейков“ № 22, представлявано от управителя Д. Хр. И.против Акт за установяване на публично държавно взимане № РД05-38/26.03.2020 г. на Министъра на земеделието, храните и горите за публично държавно вземане, представляващо несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ, подлежаща на възстановяване в размер на главница от 10 172 лв. и лихва от 5 017, 07 лв.

Указано е на административния орган, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения административния акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му в съдебно заседание по делото.

Указва на жалбоподателя  на основание чл. 154 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК, във връзка с  § 2 от допълнителните разпоредби на ДОПК, че следва да установи съществуването на фактите, на които се позовава в жалбата.

 

Предоставя се възможност за становища по доклада.

 

Адв. И.: Нямам възражения по доклада. Да се приемат представените доказателства.

 

Съдът намира, че следва да се приемат и приложат по делото представените писмени доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото представената административна преписка, находяща се на задната корица на делото, постъпила с придружително писмо с вх. № 568/16.04.2020 г., както и допълнително постъпилите от процесуалния представител на ответника по оспорване със становище с вх. № 835 от 08.06.2020 г. доказателства, а именно: Решение за откриване на процедура на Агенцията за обществени поръчки, Решение № 862 от 28.09.2017 г. на  главен секретар на Изпълнителна агенция по горите, договор № 242 от 07.11.2017 г. между Изпълнителна агенция по горите и „Агролеспроект“  ЕООД, списък, публикуван от Министъра на земеделието, храните и горите на бенефициенти на несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ по Решение на Европейската комисия от 05.09.2014 г. относно схема за помощ № SA.26212(2011/С) и SA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при разпоредителни сделки за замени на поземлени имоти в горски територии, извършени в периода 01.01.2007 г. до 27.01.2009 г. където под № 49 фигурира жалбоподателя.

 

Адв. И.: Уважаема госпожо съдия, във връзка с възраженията ни и обстоятелството, че според нас тази оценка не отговаря на реални пазарни стойности, Ви моля да допуснете експертиза, която да е лесотехническа оценъчна експертиза. За улеснение на съда посочвам, че в нашия съдебен район имаме такова вещо лице, което се занимава с тези оценки. 

 

Съдът намира направеното искане за основателно, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска по делото изготвянето на съдебно-техническа експертиза, по която вещото лице след като се запознае с материалите по делото, на място у страните и при нужда на място на обектите да извърши оценка на процесните имоти,  предмет на акта за установяване на публично държавно вземане, съгласно реалната пазарна стойност в два варианта:

1.      Оценка към момента на сделката.

2.      Оценка към момента на издаване на административния акт.

Назначава за вещо лице А. Цв.Д. – експерт по лесовъдни дейности от гр. Омуртаг, ул. „Родопи“ № 33, тел. 0897 990 390.

Определя първоначален депозит за вещото лице в размер на 400 (четиристотин) лв. вносим от жалбоподателя в 5-дневен срок от днес.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и го насрочва за 14.07.2020 г. то 13:00 часа, за която дата явилата се страна е уведомена в днешно съдебно заседание, а неявилата се счита за уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК

Да се призове вещото лице А. Цв.Д. след внасяне на определения от съда депозит.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:19 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: