П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          V състав

на девети юни                                                                       Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             Председател Иванка Иванова

                                                                                            

Секретар Янка Ганчева

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 76 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 15:30 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Ж.В.Н., редовно уведомен, явява се лично.

            Ответникът Директор на ОД на МВР гр. Търговище, редовно уведомен се представлява от гл. юрк. Л. Ж., редовно упълномощена и приета от съда.

           

            По даване ход на делото:

            Жалб. Н.: Да се даде ход на делото.

            Юрк. Ж.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към фактическото изясняване на  спора.

 

Жалб. Н.: Уважаема госпожо Председател, поддържам жалбата.

Юрк. Ж.: Оспорвам жалбата.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

Жалб. Н.: Уважаема госпожо Председател, ще се позовавам само на писмените доказателства, които са представени по делото. Няма да соча други доказателства.

Юрк. Ж.: Няма да соча други доказателства.    

 

С оглед становището на страните, че няма да се сочат други доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  на устните състезания.

                

Жалб. Н.: Уважаема госпожо Председател, моля да отмените поцесната заповед. Моля да ми предоставите срок за представяне на писмена защита.

Юрк. Ж.: Уважаема г-жо Председател, моля да постановите решение, с което да  отхвърлите оспорването срещу поцесната заповед на Директора на ОД на МВР – Търговище за налагане на принудителна административна мярка – връщане до страна на произход на чужденеца  В.Ж.. Видно е от представената административна преписка, че същият е подал заявление през м. март миналата година за предоставяне право на продължително пребиваване на основание чл. 24, ал. 1, т. 10 от Закона за чужденците в Република България, а именно същата касае възможността да получат продължително пребиваване чужденци, които притежават виза по чл. 15, ал. 1 – виза за дългосрочно пребиваване и са получили право на пенсия съгласно законодателството на Република България. До  В.Ж. е отправено съобщение в края на м. март миналата година, с което същият е уведомен, че във връзка с подаденото от него заявления следва да представи виза по чл. 15, ал. 1 от Закона за чужденците, както и задължителна медицинска застраховка. Това са част от изискуемите документи за издаване на разрешение за продължително пребиваване. Същият не се е възползвал от предоставената му възможност, поради което е издадено решение от 18.04.2019 г. за прекратяване на административното производство за предоставяне право на продължително пребиваване в Република България. Господин Ж. е оспорил издаденото решение. Същото е оспорено пред Административен съд – Търговище, който се е произнесъл със съдебен акт и е оставил решението в сила. Впоследствие ВАС се е произнесъл в същия смисъл като е потвърдил решението на Административен съд – Търговище. След влизане в сила на това решение, господин Ж. вече пребивава на територията на страната без основание. Той няма издадено разрешение за пребиваване, а срокът на предходното е изтекъл. Поради това е следвало и административния орган да вземе отношение и той е взел отношение като е издал тази заповед за налагане на принудителна административна марка – връщане до страната на произход. Не считам, че има възможност, както твърди господин Ж. в писменото си становище, служба „Миграция“ да издаде виза тип „Д“ или да направи постъпки за такава, тъй като съгласно Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, която определя реда за издаване на визи, компетентните за това органи са дипломатическите и консулските представителства на Република България. С господин Ж. не еднократно е разговаряно. Обяснявана му е възможността да получи такава виза. Същият не е предприел никакви действия. Не считам, че административния орган е имал друга възможност в случая, тъй като няма на какво основание господин Ж. да продължава да пребивава в страната. С оглед на това моля да приемете за законосъобразен административния акт, който се оспорва. Същият е издаден от компетентен орган от Директора на ОД на МВР – Търговище, съгласно разпоредбата на чл. 44 от Закона за чужденците в Република България. Заповедта е издадена в изискуемата от законна форма. Моля за решение в този смисъл.

 

С оглед становището на жалбоподателя да му бъде предоставена възможност за представяне на писмени бележки по делото, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на жалбоподателя  да представи писмени бележки  по делото до 16.06.2020 г. включително.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в. 15:45 часа.

 

Председател:

 

 

Секретар: