П Р О Т О К О Л

Търговище, 19.03.2024 година

Административният съд - Търговище - III състав, в съдебно заседание на деветнадесети март две хиляди и двадесет и четвърта година в състав:

Съдия:

СТОЯН КОЛЕВ

при участието на секретаря Стоянка Иванова
и с участието на прокурора
сложи на разглеждане дело № 69 по описа за 2024 година
докладвано от съдията СТОЯН КОЛЕВ

На поименното повикване в 13:30 часа се явиха:

Жалбоподателят Л.Р.Р., редовно призован, не се явява и не се представлява.

Ответникът по жалбата Общинска избирателна комисия – Опака, редовно призовани се представляват от председателя на ОИК - Ф. Ф. и адвокат Р.Р. ***, редовно упълномощен от преди и приет от съда.

Заинтересованата страна Движение за права и свободи – ДПС, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересованата страна Г.Ю.А., редовно призован, явява се лично.

По хода на делото:

Адвокат Р.: Няма пречки да се даде ход на делото.

Заинтересованата страна г-н А.: Да се даде ход на делото.

Предвид редовното призоваване на страните СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че същото е отложено от предходно съдебно заседание, с оглед повторно преброяване на бюлетините от СИК № 252300003.

Председателят на ОИК-Опака г-н Ф.: Чувалът с бюлетините е тук. Може да се пристъпи към преброяване.

Заинтересованата страна г-н А.: Да се пристъпи към преброяване на бюлетините.

СЪДЪТ, предвид констатации в закрито заседание и с оглед заключението на вещите лица, че чувалът с бюлетините е отварян и е извършвано преброяване на бюлетините в друго съдебно заседание, по друго дело, а именно по адм. дело № 218/2023 г. по описа на Адм. съд- Търговище, намира за необходимо служебно да бъде приобщен протоколът от съдебното заседание, проведено на 17.11.2023 г. по Адм. дело № 218/2023 г. с оглед тези констатации.

Предвид изложеното, СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като доказателство по делото: протоколът от съдебното заседание, проведено на 17.11.2023 г. по Адм. дело № 218/2023 г. по описа на Адм. съд- Търговище.

Председателят на ОИК- Опака – г-н Ф. поставя чувалът с бюлетините на съдийската банка.

При външен оглед на чувала в присъствието на страните, съдът установява, че чувалът е запечатан с пластмасова връзка тип “свинска опашка“ и е поставена слепка/хартиена лента с подписите на вещите лица.

СЪДЪТ пристъпва към разпечатване на чувала, като разкъсва слепката/хартиената лента, с която е запечатан чувала и срязва пластмасовата връзка тип „свинска опашка”.

Констатира, че в чувала има няколко плика: плик с „действителни хартиени бюлетини по кандидатски листи”, действителни бюлетини „не подкрепям никого”, плик „недействителни бюлетини”, както и плик с „невалидни бюлетини”, плик „кочан от бюлетини” и плик с „отрязъци от бюлетините” и папка съдържаща протокола от СИК.

Съдът прибира част от пликовете обратно в чувала, като оставя за оглед само следните пликове: плик с надпис „действителни хартиени бюлетини по кандидатски листи”, плик с надпис действителни хартиени бюлетини „не подкрепям никого“ и плик с надпис „недействителни бюлетини“.

СЪДЪТ пристъпва към отварянето на плика с действителните хартиени бюлетини по кандидатски листи. Всички бюлетини са вътре, както тези за общински съвет, така и тези за кмет.

Отваря се пакета с действителните бюлетини за избор на кмет на община Опака и се започва преброяването на бюлетините.

Бюлетините с отбелязване „валидна бюлетина” са отделени по кандидати.

Бюлетините за кандидат за кмет с № 57 са отделени на отделно купче и една по една се преглеждат от съда и страните и се изброяват. Броят на бюлетините е 272.

Съдът преброи 272 валидни бюлетини за кандидат за кмет с № 57 - Г.Ю.А.

Преброяването продължава с броенето на купчето „валидни бюлетини” за кандидат с №42 – Г. Д. Б..

Съдът преброи 1 валидна бюлетина за кандидат за кмет с №42- Г. Д. Б..

Преброяването продължава с броенето на купчето „валидни бюлетини” за кандидат с №24 - Л.Р.Р..

Съдът преброи 92 валидни бюлетини за кандидат за кмет с №24- Л.Р.Р..

Преброяването продължава с броенето на купчето „валидни бюлетини” за кандидат с №7 –А. Д. Ц..

Съдът преброи 21 валидни бюлетини за кандидат за кмет с №7 – А. Д. Ц..

Съдът пристъпва към отваряне на запечатан плик с надпис действителни хартиени бюлетини „не подкрепям никого“.

Съдът преброи 10 действителни хартиени бюлетини „не подкрепям никого“.

Съдът пристъпва към отваряне на запечатан плик с надпис „недействителни бюлетини“, като констатира, че пликът съдържа подписите на вещите лица.

Съдът преброи 7 бр. бюлетини.

Вещите лица са констатирали, че има една недействителна бюлетина, която е била за кандидата - Г.Ю.А..

Съдът констатира, че едната от бюлетините, за която вещите лица са обърнали внимание и са счели, че е валидна, е за кандидата- Г.Ю.А., като отбелязва неговия избирателен номер на кандидат – 57, като не е поставен нито V-образен знак, нито X-образен знак, а е само една наклонена черта.

Преброяването приключи.

СЪДЪТ пристъпва към прибиране на бюлетините в съответните пакети. Затваря пакетите с бюлетините, като ги облепя с тиксо, поставя подпис на хартиената лента и подпечатва с печат на Административен съд- Търговище.

СЪДЪТ пристъпва към прибиране в чувала на пакетите с бюлетини. Облепя чувала с хартиена лента с печат на Административен съд –Търговище и поставя кабелна връзка тип „свинска опашка”.

СЪДЪТ връща чувала с бюлетини на процесуалния представител на ОИК-Опака.

Адвокат Р.: Нямаме други доказателствени искания.

Председателя на ОИК - Ф. Ф.: Нямаме други доказателствени искания.

Заинтересованата страна г-н А.: Нямам доказателствени искания.

Предвид липсата на други доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ХОД на устните състезания.

Адвокат Р.: Уважаеми г-н Председател, приготвил съм писмени бележки, само накратко ще изложа становище. Считаме жалбата за неоснователна и моля да я оставите без уважение, като потвърдите решението на ОИК и ни присъдите направените разноски по делото. Считам, че от събраните по делото доказателства по безспорен начин се установи, че обжалваното решение на ОИК е правилно и законосъобразно. Видно е от подадената жалба на жалбоподателя, че той обжалва резултатите само в трета секция, като по отношение на останалите секции няма конкретни твърдения за допуснати нарушения. Във връзка с подадената жалба при разглеждане на делото от друг състав на Адм. съд – Търговище, жалбоподателят в съдебно заседание не е поискал откриване на процедура по чл. 193 от ГПК за оспорване на секционните протоколи, нито за трета секция, нито за другите секционни протоколи в другите секции, но въпреки това след отмяната на решението от ВАС и връщане за ново разглеждане на делото, съдът допусна във второто поред разглеждане на делото, по писмена молба на жалбоподателя откриване на такова производство във всички секции. Считаме, че такова искане е недопустимо, тъй като не е спазена преклузията по чл. 193 от ГПК, а това трябваше да стане още при първото разглеждане на делото, в първото заседание по делото. След връщане на делото на практика, новото заседание е второ такова по ред. Въпреки това, ако приемете, че все пак е допустимо това искане, считаме, че от заключението на вещите лица, които съгласно указанията на съда преброиха всички бюлетини - преброиха „действителни“ и „недействителни“ и установиха, че в крайна сметка крайният резултат не се променя, аз считам, че следва да бъде потвърдено решението като правилно и законосъобразно. Установените 7 броя „недействителни“ бюлетини, съответно 6 броя действително такива, считам, че по никакъв начин не променят крайния резултат. Видно е от заключението на вещите лица, че е нормално да се допусне такава грешка при определянето на това, кои бюлетини са „действителни“ и кои „недействителни“ с оглед на това, че върху някои бюлетини има точици, чертици и е нормално при броене да се допусне грешка при отмятане на такива като действителни или недействителни. Ето защо считам, че крайният резултат не се променя, няма съществени процесуални нарушения от вещите лица, както и в нито един протокол от СИК няма такива възражения или забележки от членове на избирателните комисии за допуснати съществени процесуални нарушения при броенето и изборния процес, няма такива жалби подадени от наблюдатели или застъпници на кандидатите. Моля Ви, да оставите в сила решението на ОИК-Опака, като правилно и законосъобразно и да ни присъдите направените разноски по делото. Представям подробни писмени бележки, в този смисъл в който маркирах накратко становището си.

Заинтересованата страна г-н А.: Предоставям на преценката на съда.

Съдът, след като счете делото за изяснено от фактическа и правна страна

ОПРЕДЕЛИ:

Приключва устните състезания.

Обявява на страните, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 14:17 часа.

Съдия:

Секретар: