П Р О Т О К О Л

Търговище, 12.03.2024 година

Административният съд - Търговище - III състав, в съдебно заседание на дванадесети март две хиляди и двадесет и четвърта година в състав:

Съдия:

СТОЯН КОЛЕВ

при участието на секретаря Стоянка Иванова
и с участието на прокурора
сложи на разглеждане дело № 69 по описа за 2024 година
докладвано от съдията СТОЯН КОЛЕВ

На поименното повикване в 14:15 часа се явиха:

Жалбоподателят Л.Р.Р., редовно призован, не се явява и не се представлява.

СЪДЪТ докладва молба с вх. № 612/12.03.2024 г. на Адм. съд –Търговище, от адвокат К.П., с която същата заявява, че жалбоподателят е заявил, че оттегля пълномощията си към нея, поради което тя счита, че не може повече да представлява клиента си по настоящото дело.

СЪДЪТ приема за сведение молбата с вх. № 612/12.03.2024 г. на Адм. съд –Търговище.

Ответникът по жалбата Общинска избирателна комисия – Опака, редовно призовани се представляват от председателя на ОИК - Ф. Ф. и адв. Р.***, редовно упълномощен от преди и приет от съда.

Заинтересованата страна Движение за права и свободи – ДПС, редовно призовани, не изпращат представител.

Заинтересованата страна Г.Ю.А., редовно призован, редовно призован явява се лично.

Вещите лица:

М.Б.Б., редовно призована- явява се.

В.М.Н., редовно призована- явява се.

В.Г.С., редовно призован- явява се.

По хода на делото:

А.. Р.: Няма пречки да се даде ход на делото.

Заинтересованата страна г-н А.: Да се даде ход на делото.

Предвид редовното призоваване на страните, СЪДЪТ намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че делото е отложено за изготвяне на съдебна експертиза.

Докладва постъпилата съдебна експертиза, изготвена от вещите лица: М.Б.Б., В.М.Н. и В.Г.С. по поставена в предходно съдебно заседание задача.

Адвокат Р.: Да пристъпим към изслушване на експертизата. Запознати сме със заключението и с резултатите от статистическите данни, извършени от прегледа на бюлетините и изборните материали.

Заинтересованата страна г-н А.: Запознат съм с експертизата. Да се изслуша заключението.

СЪДЪТ пристъпи към снемане самоличността на вещите лица.

М.Б.Б. – 62 годишна, българска гражданка, разведена, с висше образование, неосъждана, без служебно отношение, без родство и дела със страните.

В.М.Н. – 42 годишна, българска гражданка, омъжена, с висше юридическо образование, неосъждана, без родство и дела със страните.

В.Г.С. – 67 годишен, български гражданин, вдовец, с висше образование, неосъждан, без родство и дела със страните.

НАПОМНИ се на вещите лица отговорността по реда на чл. 291 от НК във вр. с чл. 200 от ГПК и чл. 144 от АПК.

Вещите лица обещаха да дадат заключение по съвест, знание и без пристрастие.

Съдът пристъпи към изслушване на вещите лица.

Вещото лице Б.: Поддържам така представеното заключение.

Вещото лице Н.: Поддържам така представеното заключение.

Вещото лице С.: Поддържам така представеното заключение.

Вещото лице Н.: Ще представя заключението от името на тримата експерти. Ние извършихте преглед на бюлетините. Същите бяха ни предоставени. Присъстваха представители на страните. Присъстваха представители на ОИК, които държат книжата. Има комисия назначена от Община Опака за отваряне на бюлетините, която ни ги предостави. Присъстваха и избрания за кмет на Община Опака и адвокат П.. Също така присъства и лице от полицията Имахме протоколи за приемане и предаване на чувалите. Извършихме отваряне на чувалите и преброяване, като впоследствие ние ги запечатахме и си положихме подписите. Беше ни представено мястото за съхранение, където се съхраняват от Общината. Вратата беше запечатана с три лепенки, с печати. Отвориха ни помещението. Чувалите с изборните книжа се съхраняваха съгласно методическите указания. Осигурена ни беше стая, където да можем да извършим огледа и преброяването на бюлетините. Осигурен ни беше и цветен принтер. Всеки чувал беше запечатан с печат на съответната секционна комисия, като беше завързан със свинска опашка. Т.е. от външна страна, при огледа на чувалите, всичко беше спазено съобразно указанията на ЦИК. В някои от чувалите имаше разминаване при запечатването на самите пакети и подреждането на изборните книжа и бюлетини. За секция номер три е записано, че има общ пакет, залепен с тиксо и подпечатен с печат на съда, защото бюлетините са отваряни. Става въпрос за бюлетините за избор на Общински съвет. Бяха запечатани общо всички бюлетини в този пакет „действителни гласове”. Наложи се да го отворим, за да можем да извадим бюлетините за „кмет на община”. Извадихме ги защото бяха общо събрани, не бяха отделно. Затова отворихме плика и после го запечатахме, като го подписахме. Поддържаме описаното в заключението за тези несъответствия, които констатирахме по отношение на недействителните гласове, където сме направили снимки на всички бюлетини, като сме ги разделили, които смятаме, че са „действителни” и които смятаме, че са „недействителни”. Имаше разминаване в тези „не подкрепям никого”. Бяха броили в една секция като недействителен вот, а то е действителен вот. Отразено е в заключението. В обобщение констатирахме, че не са налице съществени разминавания в броя на гласовете в протоколите и съответно в броя на получените при всеки от кандидатите, а именно при кандидатите с най много гласове- при жалбоподателя и при избрания за кмет – Г.А.. В протоколите са 1593 бюлетини за Г.А.. Ние открихме и 1055 бюлетини за другия кандидат- жалбоподателя Р.. Потвърждаваме, че този брой от 1593 бюлетини за Г.А., съставляват 52,224 % от получените гласове (от общия брой на гласовете), което означава, че е спазено изискването на чл. 452, ал. 3 от ИК и не се отива на балотаж, а лицето, получило тези 52,224 %, следва да се счита за избран за кмет. Потвърждаваме констатациите, тъй като разминаването е съвсем малко. Установените от експертизата са 1526 действителни гласа, а съобразно протокола на ОИК са 1529. Т.е., имаме разлика от 3 гласа.

Адвокат Р.: Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението.

Заинтересованата страна г-н А.: Нямам въпроси към вещите лица. Да се приеме заключението.

Съдът намира заключението за обстойно и компетентно извършено. Същото е изпълнено съобразно поставената от съда задача, поради което същото следва да бъде прието като доказателство по делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателство по делото: заключението на съдебната експертиза вх. № 607/11.03.2024 г., ведно с приложението към него.

ОПРЕДЕЛЯ окончателно възнаграждение на вещите лица в общ размер на 1853,85 лв., част от което да бъде изплатено от внесения за целта депозит, а именно по 400.00 лв. на всяко от вещите лица.

ОПРЕДЕЛЯ окончателно възнаграждение за вещите лица, съобразно представените към заключението справки-декларации, както следва:

На вещото лице М.Б.Б. възнаграждение в размер на 610.00 (шестстотин и десет) лева.

На вещото лице В.М.Н. възнаграждение в размер на 633,85 лева (шестстотин тридесет и три лева и осемдесет и пет стотинки).

На вещото лице В.Г.С. възнаграждение в размер на 610.00 (шестстотин и десет) лева.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя да внесе по сметката за вещите лица на Административен съд – Търговище, сумата в размер на 653,85 лева (шестстотин петдесет и три лева и осемдесет и пет стотинки), представляваща допълнителен депозит (разликата между определения първоначален и окончателен депозит), в 7-дневен срок от съобщаването за това, като на същия да бъде изпратен протокола от днешното съдебно заседание.

Предупреждава жалбоподателя, че при невнасяне на определения допълнителен депозит за вещите лица, същият ще бъде събран по реда на чл. 77 ГПК, вр. чл. 144 АПК, като впоследствие бъде издаден и изпълнителен лист за тази сума.

След постъпване на сумата от 653,85 лева по сметка за вещи лица на Административен съд – Търговище, от същата да бъдат изплатени съответните суми до определеното окончателното възнаграждение на всяко едно от вещите лица.

Вещите лица са освободени от присъствие в залата.

СЪДЪТ намира, че с оглед изпълнение указанията на ВАС, дадени с Решение № 1664 от 13.02.2024 г. за извършване на лично преброяване в съдебно заседание на бюлетините от избирателна секция № 25300003, следва да задължи ответната страна за следващото съдебно заседание, да предостави чувала с бюлетините от СИК № 25300003, с оглед лично преброяване от съдебния състав.

Предвид изложеното, СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

Задължава ОИК- гр. Опака за следващото съдебно заседание да предостави чувала с бюлетините, с оглед преброяване на същите в съдебно заседание, като на председателя на комисията да се издаде Удостоверение по силата на което, същият да се снабди с чувала с бюлетините от СИК № 25300003.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.03.2024 г. от 13:30 часа, за която дата и час страните да се считат за редовно призовани.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 14:35 часа.

Съдия:

Секретар: